Груша
Саджанці Груші - це плодові рослини сімейства Рожевих, які є довгожителями і можуть підтримувати життєдіяльність протягом 200 років (зустрічаються і представники, які мешкають понад 300 років). Існує більше тисячі сортів груші, кожен з яких відрізняється умовами зростання, розмірами та плодами.У наші дні груша стала звичною рослиною місцевих садових ділянок. Вона не лише смачна, але й корисна для здоров'я людини. Саме тому її особливо люблять люди, котрі стежать за своїм здоров'ям.Груша відома високим вмістом фолієвої кислоти, яка перевершує навіть чорну смородину. Фолієва кислота корисна для вагітних жінок та дітей.Плоди груші багаті на мінеральні речовини, мають великий вміст калію, кальцію, натрію, магнію, фосфору, сірки, заліза, хлору та бору.Груша відновлює роботу підшлункової залози. Фруктоза, що міститься в плодах груші, легко засвоюється організмом, тому фрукт рекомендують їсти при ожирінні і нестачі інсуліну в крові. Плід добре впливає роботу серця. Калій та луг у її складі корисні в лікуванні порушень серцевого ритму. Груша зміцнює імунітет, попереджає вірусні та інфекційні захворювання, покращує травлення, роботу нирок та печінки, виводить з організму токсини та шлаки.
У статті ми розповімо про секрети правильної посадки, догляду та вирощування груші, обговоримо деякі її сорти.
Купити саджанці груші в Україні
У висоту груша може зрости до 25 метрів, при цьому крона у неї дуже пишна та об'ємна. Квітнути вона починає в середині або наприкінці весни - все залежить від сорту, а також від погодних умов. Плоди груші мають злегка витягнуту форму, що нагадує лампочку, всередині містять насіння. Вони солодкі, соковиті, смачні та корисні. Плоди можна вживати у свіжому вигляді, а також готувати з них компоти, джеми, варення тощо.
У нашому каталозі представлені такі сорти груші:
- Груша Богема
- Груша Дюймовочка
- Груша Конференція
- Груша Дюшес літній
- Груша Осіння Солодка та інші, ознайомитися з якими ви можете на нашому сайті.
Ми хочемо розповісти про переваги деяких із цих сортів, щоби вам легше було визначитися.
Так, наприклад, плоди груші сорту Богема мають звичайну грушоподібну форму та вагу приблизно 220 - 250 гр. Шкірка в зрілих плодів темно-жовта з невеликим рум'янцем. М'якуш білий, соковитий, на смак приємний, кисло-солодкий. Добре переносять транспортування та зберігаються до 6 місяців.
Сорт Конференція - дерево середньої та вище середньої сили зростання. Зимостійкість гарна. У пору плодоношення входить рано. Плодоносить регулярно та рясно, володіють високою врожайністю. М'якуш жовтувато-рожевий, соковитий, ніжний, солодкий, з легкою кислинкою, ароматний, високих смакових якостей. Сорт осіннього терміну дозрівання. Переваги: скороплідність, гарна врожайність, високі смакові якості плодів.
М'якуш груші сорту Дюймовочка кремового кольору, маслянистої консистенції, дуже соковитий, ніжний, з вираженим ароматом. Смак солодкий, десертного типу, із практично невідчутною кислинкою. Плоди володіють відмінним смаком незалежно від погодних умов і призначені для вживання у свіжому вигляді.
Догляд за саджанцями
Для створення міцного та потужного скелета дерева треба правильно доглядати плодову культуру. Мова йде не лише про звичайні заходи — полив, підживлення, а й про формування крони дерева, захист від шкідників та хвороб. Правила агротехніки груші нескладні, але їх потрібно дотримуватись регулярно.
Зволоження необхідне грушам особливо у посушливі періоди. Починаючи з етапу посадки, рослину поливають за сезон трохи більше 2-3 разів. У період плодоношення потреба у зволоженні зростає. Щоб часто не поливати груші, в ствольне коло укладають шар мульчі.
Крім основних добрив, правильний догляд включає і підживлення коров'яком, розведеним водою в пропорції 1:5, або пташиним послідом - 1:12. Корисно розвести водою органічні добрива концентрацією 1:3, витримати в бочці 3-5 днів, а потім довести до потрібної пропорції і полити плодові дерева.
Перший раз вносять підживлення у травні, коли розпускаються нирки, а потім після цвітіння. Під деревом роблять борозенки, які вносять мінеральні добрива. Їх можна замінити деревною золою, по 50 г на відро води. На 2-3 погонних метри борозни треба буде 1 відро живильного розчину.
Для отримання багатих і рясних урожаїв щорічно проводять обрізання крони дерева. Навесні проводять обрізання порослі, розташованої на стволі за 40 сантиметрів від землі. На кордоні залишають 1 вічко, а вище по 2 з відстанню між ними 25 сантиметрів. Підрізають регулярно та гілки першого порядку на 20-30 сантиметрів. Щороку ступінь обрізки треба скорочувати.
Секрети вирощування
Висадку груші у відкритий ґрунт роблять у весняний час, до початку руху соку. Також це можна зробити в останні дні вересня, після уповільнення руху соку в деревах. Якщо ви вирішили посадити рослину навесні, то зайнятися підготовкою посадкової ями слід уже восени. Треба врахувати, що фахівці віддають перевагу осінній посадці. Грушу рекомендується садити на південній, західній чи південно-західній стороні саду. Ділянка має бути добре освітлена, однак водночас не дуже спекотною. Найкраще груші підходить чорноземний або сірий лісовий грунт із суглинистим підґрунтям. Таку культуру не можна висаджувати на піщаний, бідний чи важкий глинистий грунт. Також для висадки груші не підходять ділянки з високим заляганням ґрунтових вод. Справа в тому, що доросла рослина має потужну кореневу систему, здатну проникнути в глибину на 6-8 метрів. У зв'язку з цим для висадки груші рекомендується вибрати пагорб або схил
Груші вирощують у відкритому ґрунті. Деякі карликові різновид можна вирощувати на повітрі в горщиках. Їх садять у вигляді одно- або дворічних саджанців, які висаджують навесні в суглинистий або супіщаний ґрунт з низьким стоянням ґрунтових вод. Розташовують у посадкові ями, куди попередньо вносять органічні (2-4 кг, наприклад добре перепрілого гною) або мінеральні (100-300 г комплексного) добрива.