Лаванда
Лаванда - це багаторічний чагарник. У дикому вигляді росте на півдні Європи, в Аравії, Індії, зустрічається в північній і східній Африці, росте в Австралії і на Канарських островах. Зараз нараховують 47 видів і кілька гібридів цієї рослини. Існують морозостійкі сорти невеликих, до 50-60 см, вічнозелених кущиків близько метра в діаметрі. В середині літа на них розпускаються колосовидні суцвіття від ніжно-синього до насичено-фіолетового відтінку. У медицині, косметиці та кулінарії використовуються тільки деякі з них. Найбільш затребувана - лаванда звичайна або лаванда справжня (істинна). Декоративні та культурні форми зустрічаються в садах всього світу. Багато виробників косметичних та лікарських засобів мають свої поля лаванди. Найбільші плантації знаходяться у Франції. Лаванда - це дивовижний дар природи, що володіє цілющими властивостями. Люди приписували цим квітам магічний вплив, вважали оберегом. Римляни дуже цінували цю рослину. Всупереч тому, що купити лаванду міг дозволити не кожен громадянин, вони не відмовляли собі в задоволенні приймати ванни і додавати квіти у воду для миття рук. Назва рослини походить від латинського «Lava» - мити. Хоча ще в Пісні Соломона вона згадується як інгредієнт для священної мазі. Знали про її лікувальну силу і стародавні греки, а в 14-му столітті лавандові духи наділяли приворотною дією. Люди вірили в здатність цієї ароматної трави зберігати молодість і красу. Сьогодні вже доведено корисні властивості лаванди при використанні у медицині, косметології, кулінарії та в повсякденному житті.
Купити саджанці лаванди в Україні
Поєднання краси та аромату робить лаванду особливо популярною рослиною. Вже протягом багатьох років вона тримає лідерство в садовому дизайні. Її чудові розпушені кущики з сизими листочками і бузковими колосками суцвіть служать чудовою прикрасою каменистих садів, альпійських гірок, бордюр, тощо. Всі види лаванди підходять для вирощування в горщику.
Інтернет-магазин “Рослини від Василя Івановича” пропонує ознайомитися з нашим асортиментом саджанців лаванди. В каталозі ви можете обрати сорти, які вам до вподоби і замовити саджанці лаванди за приємними цінами.
Практичні поради посадки та догляду саджанців лаванди
Лаванду вузьколисту або англійську можна вирощувати у відкритому ґрунті в будь-яких областях, адже вона адаптована до досить холодних зим – до -35С. Для посадки необхідно вибрати високу ділянку, рівень ґрунтових вод не повинен перевищувати позначку 2,5 метра від поверхні, інакше рослина загине від зайвої вологості. Також бажано обирати добре освітлені та захищені від вітру території. Землю слід ретельно перекопати, розборонувати, виміряти величину pH – для цієї рослини підходить слаболужний ґрунт, кислий вона не витримує. За необхідності рекомендується провести розкислення ґрунту, додавши в нього доломітове борошно або вапно. Для посадки викопують окремі лунки. Кущ лаванди високорослих сортів садять в яму глибиною до 40-50 см, решту видів можна висаджувати в лунки глибиною до 40 см. Заглиблення кореневої шийки не має перевищувати 5 см. Між рослинами потрібно лишити вільне місце, адже вони сильно розростаються: для високорослих сортів – від 80 см до 1 м, для середніх – 50-60 см, для низькорослих – до 40 см. Після посадки землю довкола рослини злегка притискають, формуючи чашу від країв лунки до стебла – так буде зручніше її поливати.
Рослині потрібно забезпечити повноцінний догляд. Ті, що перезимували в саду, ранньої весни варто обрізати до гармонійної крони. Вирізати слід усі хворі, зламані та обморожені пагони, проте варто не вирізати більше 1/3 висоти крони. Також навесні під кущі лаванди вносять азотні добрива, можна використати настій коров’яку чи курячого посліду та розчин селітри, сечовини або гумату натрію. Під кожну дорослу рослину виливають не більше 5 літрів підгодівлі. Друге підживлення азотними добривами проводять через два тижні після першого. Перед цвітінням під кущі вносять збалансоване фосфорно-калійне добриво. Влітку лаванду слід кілька разів прополювати: бур’яни потрібно видаляти до того, як вони скинуть насіння. Після прополювання можна акуратно розпушити землю, щоб на поверхні не лишалося затверділої кірки.
Лаванда любить вологий ґрунт, але часті поливи можуть призвести до випрівання коренів, тому поливати її варто раз на 10-14 днів у залежності від погодних умов. Молоді рослини слід зволожувати частіше, ніж дорослі.
Цілющі властивості лаванди
До наших часів дійшли безліч рецептів ліків, де головним компонентом служить лаванда. Користь від неї не залишилася непоміченою. Лавандовий напій прописували жінкам для плодючості. Пізніше вчені підтвердили наявність в складі лаванди естрогенних речовин. І зараз народна медицина успішно користується лавандою. Наприклад, настій з подрібнених квіток приймають при бронхіті. Відвари з гілочок - при простудних захворюваннях, а з листя - для зняття зубного болю. Воду з лавандою втирають при мігрені. При сухій екземі рекомендують купити лаванду і зробити мазь з настоянки квіток з оливковою олією. Засоби на основі цієї чудової травички рекомендують при подагрі і для лікування ревматизму. А сиропи і нектари - при хворобах серцево-судинної системи, при головних болях, безсонні і стресах. З давніх-давен вважається, що запах лаванди зменшує родову біль і працює як антидепресант. В Японії експерименти показали, що аромат лаванди зменшує кількість помилок розумової праці у працівників на 20%. Користь лаванди очевидна. Крім медичних цілей, її властивості використовуються в кулінарії. І це не тільки чай. Ця рослина звична на кухні італійців та іспанців. На півдні Франції це приправа для салатів і соусів. Її додають в овочеві та грибні страви, вдало доповнює смак баранини і риби. У Провансі влаштовують цілий фестиваль. Там можна спробувати лавандову ковбасу, сир і паштет, печиво, вино, мед і конфітюр, а також лимонад, чай і морозиво з «фіолетовим» смаком. Стовчену суху лаванду американці застосовують замість перцю, використовують як добавку до зеленого чаю та інших напоїв на травах. Її можна знайти в старих рецептах приготування мочених яблук.
Показано з 1 по 12 із 12 (1 сторінок)